Masakan berasaskan kuning telur masin atau salted egg yolk adalah antara hidangan yang menjadi kegemaran ramai. Oleh itu, Jelita kongsikan resipi sotong dengan sos kuning telur masin untuk anda cuba.
Bahan:
- 350 gm sotong, dibersihkan dan dipotong dalam saiz yang mudah dimakan
- Tiga kuning telur daripada telur masin, dicincang kasar dan campurkan dengan satu per empat air. Kacau sehingga sebati (ini akan menjadi sos kuning telur masin)
- Satu daun bawang, dipotong secara memanjang
- Satu cili merah, potong diagonal
- Lima ulas bawang putih, dicincang
- Dua sudu makan sos tiram
- Setengah sudu makan sos ikan
- Setengah sudu makan kicap
- Satu sudu teh gula
- Satu sudu makan
- Satu sudu makan pes cili panggang
- Satu per empat serbuk lada
- Minyak masak
Cara Menyediakannya:
- Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih, tambahkan sotong dan tunggu sehingga ia hampir masak. Alihkan dan keringkan.
- Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana. Tambahkan bawang putih dan goreng sehingga ia bertukar keemasan. Tambahkan daun bawang dan sotong.
- Tumis selama 30 saat dan tambahkan sos tiram, kicap, sos ikan, gula, pes cili panggang, serbuk lada dan sos kuning telur masin.
- Tumiskan sehingga semua bahan dicampur dengan sebati, kemudian, tambahkan separuh cili merah dan tumiskan selama 10 saat.
- Hidangkan dan hiaskan dengan separuh cili merah. Enak dimakan bersama nasi panas.
Resipi: ezythaicooking.com
The post Resipi Sotong Dengan Sos Kuning Telur Masin appeared first on Her Inspirasi.
0 comments :
Post a Comment