Kegunaan Garam Selain Dalam Masakan

Selain cuka dan soda penaik, garam juga adalah salah satu bahan yang penting dalam masakan. Selain itu, garam memainkan peranan penting dalam menyelesaikan belenggu pembersihan kotoran di dapur.

Berikut adalah contoh masalah dapur yang boleh diselesaikan menggunakan garam:

Periuk besi

Jika terdapat sebarang kerak hitam, karat atau sebarang sisa makanan yang susah ditanggalkan pada permukaan periuk anda, gosok ia dengan garam. Setelah digosok, biarkan kira-kira 10 minit sebelum dibilas bersih.

Gelas

Tuang air panas ke dalam gelas yang berkerak putih dan gosok ia dengan garam. Biarkan selama lima minit dan bilas hingga bersih.

Teko kopi

Jika bekas kopi dan teh anda susah untuk dibersihkan, gosok ia dengan garam dan sedikit sabun cuci pinggan. Gosok sehingga bersih dan bilas dengan air.

Papan pemotong

Cara paling mudah dan efektik dalam membersihkan papan pemotong yang memiliki banyak sisa makanan dan bakteria adalah dengan menggosoknya dengan garam dan sedikit sabun cuci pinggan. Gosok hingga bersih dan bilas.

Sinki

Bersihkan sinki yang berkarat dan banyak kesan kotoran degil dengan campuran garam dan lemon atau cuka. Gosok rata hingga kesemua kotoran tanggal dan bilas dengan air.

The post Kegunaan Garam Selain Dalam Masakan appeared first on Jelita.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment