Mengidam masakan Thailand? Anda boleh cuba resipi Tom Yum Goong yang Jelita kongsikan ini.
Bahan:
- 8 udang segar
- 200 g cendawan
- 3 serai, diketuk dan dipotong satu inci
- 7 hiris lengkuas
- 3 bawang merah, dihancurkan sedikit
- 3 daun limau purut, dikoyak
- 6 cili padi, dihancurkan
- 1/4 cawan jus limau
- 4 sudu besar sos ikan
- 1 sudu kecil gula
- 4 cawan stok atau air
- Daun ketumbar segar ( untuk dijadikan hiasan)
Cara Menyediakannya:
- Didihkan satu periuk berisi stok atau air dengan api yang sederhana.
- Tambahkan serai, lengkuas dan bawang merah. Masak selama beberapa minit sehingga naik bau.
- Perasakan dengan sos ikan dan gula, Kemudian, masukkan udang, diikuti dengan cedawan tiram. Biarkan hingga udang masak 80 peratus dan padamkan api.
- Masukkan daun limau purut, cili, jus limau dan daun ketumbar.
- Sedia untuk dihidang.
*Resipi ini disiarkan dalam Majalah Jelita Edisi May 2018
The post Resipi Tom Yum Goong Yang Memikat Selera appeared first on Her Inspirasi.
0 comments :
Post a Comment