Saiz hidangan: 4
Tempoh penyediaan: 50 minit
Bahan-bahan:
Beras
1 ayam, dipotong kecil
1 bawang, dipotong nipis
1 ½ sudu besar pes halia
1 ½ sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar kunyit
Sedikit daun pudina
Sedikit daun ketumbar, dicencang
Sedikit jus daripada lemon
1 ½ sudu kecil garam masala
Garam, secukup rasa
1 cawan yogurt
1 sudu besar saffron
3 cawan air
Bahan Rempah:
2 daun bay
1 bunga chengkih
4 black peppecorn
2 buah pelaga
2 bunga lawang
2 buah pelaga hitam
½ sudu kecil serbuk buah pala
½ sudu kecil shahi jeera (caraway)
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam periuk besar dan masukkan kesemua rempah. Biarkan ia masak sedikit. Masukkan bawang, pes halia dan pes bawang putih. Masak hingga menjadi keemasan.
2. Perap ayam dengan serbuk cili, kunyit, daun pudina, daun ketumbar, jus daripada lemon, garam masala, yogurt dan garam. Biarkan di dalam peti sejuk selama kira-kira 30 minit.
3. Kemudian masak ayam secara saute selama tiga minit.
4. Masukkan beras ke dalam periuk diikuti dengan ayam tadi. Tambahkan dua sudu kecil garam dan tiga cawan air.
5. Gaul lembut nasi dan ayam. Kemudian masukkan bawang yang telah dikaramelkan tadi, saffron dan daun ketumbar.
6. Hidangkan bersama raita (campuran yourt bersama bawang dan tomato).
Resipi: Chef Mohammad Abbas
The post Biryani Ayam ala India appeared first on Her Inspirasi.
0 comments :
Post a Comment