Cuba hidangan baru untuk keluarga dengan resipi mi sup ala Vietnam ini.
Bahan:
- 400 g mi beras segar
- 300 g filet daging lembu
- 300 g brisket daging lembu
- 2.5 kg tulang daging lembu
- 100 g daun bawang
- 100 g ketumbar
- 40 g halia
- 40 g bawang merah
- 15 ml sos ikan
- 15 g daun basil
- 40 g bawang besar
- 10 g kayu manis
- 10 g bunga lawang
- 10 g biji buah pegaga
- 10 g garam
- 10 g gula
- 3 limau
- 3 cili
- 15 ml sos cili
Cara Menyediakannya:
- Rendam tulang lembu di dalam air untuk mengeluarkan darah. Kemudian, panggang di dalam ketuhar hingga warna bertukar sedikit keemasan.
- Letakkannya di dalam periuk bersama air sejuk dan tambah sedikit halia
- Kemudian rebus selama kira-kira lima jam, kemudian tambahkan brisket daging lembu dan reneh sehingga masak. Keluarkan daging dan hiris nipis.
- Tumis bawang besar, bawang merah, halia, kayu manis, biji buah pelaga dan bungan lawang hingga harum. Masukkan kesemua rempah ke dalam stok daging lembu tadi.
- Masukkan sos ikan, gula dan juga garam
- Rebus daging lembu di dalam sup dan tambah brisket daging lembu yang telah dihiris, mi beras dan kesemua herba.
- Hidangkan panas dengan limau, hirisan cili dan sos cili.
Resipi ini diterbitkan dalam Majalah Jelita edisi Oktober 2017
The post Resipi Mi Sup Ala Vietnam appeared first on Her Inspirasi.
0 comments :
Post a Comment