Teringin untuk makan masakan Negeri Sembilan? Anda boleh cuba masak sendiri resipi ikan bilis sambal tempoyak ini.
Bahan:
- Tiga genggam ikan bilis (anggaran 200 g)
- Sembilan cili api
- Lima bawang merah
- Tiga bawang putih
- Dua bawang besar dimayang
- Tiga sudu besar tempoyak’
Cara Menyediakannya:
- Bersihkan ikan bilis, kemudian gorengkan sebentar dengan minyak yang banyak hingga separuh garing. Ketepikan.
- Tumbuk cili dan bawang hingga lumat. Kemudian tumis bahan tumbuk tadi dengan tiga sudu besar minyak. Tumis hingga garing.
- Seterusnya masukkan bawang besar dan masak hingga layu. Kemudian, masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi bersama tempoyak. Gaul sebati.
The post Resipi Ikan Bilis Sambal Tempoyak appeared first on Her Inspirasi.
0 comments :
Post a Comment