Resipi Sup Sayur

Resipi sup sayur berkhasiat mudah disediakan yang patut anda cuba.

Resipi sup sayur

Gambar: Shutterstock

Bahan:

  • 20 g isi udang
  • 200 g bebola ikan
  • dua keping tauhu putih dipotong kepada empat bahagian
  • secekak suhun, empat keping fucuk yang tebal, lima keping cendawan kering- basuh dan rendam
  • 200g kobis
  • bahan ricih (poton nipis): tiga ulas bawang putih, tiga ulas bawang merah dan dua cm halia.
  • Sedikit kayu manis, bunga lawang, jintan kasar
  • Sedikit daun sup, daun bawang anda bawang goreng
  • Gara, serbuk lada putih dan serbuk perasa secukup rasa
  • Dua sudu makan minyak untuk menumis
  • Satu setengah liter air
  • Sambal kicap: 15 cili padi, seulas bawang putih, satu ulas bawang merah, setengah bawang besar dihiris nipis, satu limau kasturi, setengah cawan kicap manis. Cara sediakan: tumbuk cili bersama bawang putih dan bawang merah, tambahkan kicap.

Cara Menyediakannya:

  1. Tumis bahan ricih, sedikit kayu manis, bunga lawang, jintan kasar hingga naik bau kemudian tambahkan air dan biar mendidih.
  2. Potong atau gunting cendawan nipis, gunting fucuk (5cm setiap satu)
  3. Masukkan suhun, fucuk, cendawan kering, tauhu, bebola ikan dan udang apabila sup mula mendidih. Biarkan ia masak sehingga bahan yang dimasukkan lembut.
  4. Masukkan udang, garam, serbuk lada putih dan serbuk perasa dan masak sup sehingga mendidih.
  5. Rasa sup tersebut untuk mendapatkan rasa yang dimahukan, kemudian masukkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng dan sup siap untuk dihidang.
  6. Hidangkan bersama sambal kicap.

Sumber: myresipi.com

The post Resipi Sup Sayur appeared first on Her Inspirasi.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment