Resipi sup sayur berkhasiat mudah disediakan yang patut anda cuba.

Gambar: Shutterstock
Bahan:
- 20 g isi udang
- 200 g bebola ikan
- dua keping tauhu putih dipotong kepada empat bahagian
- secekak suhun, empat keping fucuk yang tebal, lima keping cendawan kering- basuh dan rendam
- 200g kobis
- bahan ricih (poton nipis): tiga ulas bawang putih, tiga ulas bawang merah dan dua cm halia.
- Sedikit kayu manis, bunga lawang, jintan kasar
- Sedikit daun sup, daun bawang anda bawang goreng
- Gara, serbuk lada putih dan serbuk perasa secukup rasa
- Dua sudu makan minyak untuk menumis
- Satu setengah liter air
- Sambal kicap: 15 cili padi, seulas bawang putih, satu ulas bawang merah, setengah bawang besar dihiris nipis, satu limau kasturi, setengah cawan kicap manis. Cara sediakan: tumbuk cili bersama bawang putih dan bawang merah, tambahkan kicap.
Cara Menyediakannya:
- Tumis bahan ricih, sedikit kayu manis, bunga lawang, jintan kasar hingga naik bau kemudian tambahkan air dan biar mendidih.
- Potong atau gunting cendawan nipis, gunting fucuk (5cm setiap satu)
- Masukkan suhun, fucuk, cendawan kering, tauhu, bebola ikan dan udang apabila sup mula mendidih. Biarkan ia masak sehingga bahan yang dimasukkan lembut.
- Masukkan udang, garam, serbuk lada putih dan serbuk perasa dan masak sup sehingga mendidih.
- Rasa sup tersebut untuk mendapatkan rasa yang dimahukan, kemudian masukkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng dan sup siap untuk dihidang.
- Hidangkan bersama sambal kicap.
Sumber: myresipi.com
The post Resipi Sup Sayur appeared first on Her Inspirasi.
0 comments :
Post a Comment