Mi Sanggul Makanan Laut oleh Chef Norman Musa

Masakan Melayu dengan gaya fusion di Restoran Chengkih milik Chef Norman Musa yang mesti anda cuba.

Mi Sanggul Makanan Laut

Saiz hidangan: 4
Tempoh penyediaan: 40 minit

Bahan-bahan:

300g mi sanggul, dicelur dalam air panas hingga lembut
8 udang bersaiz besar
200g siput lala
200g sotong, dihiris halus atau dikelar
200g tauge
100g daun sawi atau pak choy
Garam, secukup rasa

Bahan Hiasan
2 cili merah, dihiris halus
4 sudu besar bawang goreng
1 daun bawang, dihiris halus
2 telur, direbus dan dibelah dua

Bahan Pes Rempah
3 sudu besar minyak masak
5 ulas bawang putih, dicencang halus
5 bawang merah, dicencang halus
30g udang kering, direndam dalam air sejuk selama lima minit dan keringkan
6 sudu besar pes cili
3 sudu besar puri tomato
1 sudu kecil gula
50g kacang tanah, digoreng dan ditumbuk kasar

Cara Membuatnya:

  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan udang kering hingga garing.
  2. Masukkan pes cili dan pes tomato. Masak selama satu minit. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air.
  3. Masukkan gula dan kacang tanah. Kacau hingga rata.
  4. Kemudian masukkan udang, siput lala dan sotong. Masak hingga udang bertukar warna.
  5. Seterusnya masukkan satu liter air dan garam secukupnya. Masak hingga kuah mendidih.
  6. Kemudian masukkan pula mi sanggul, tauge dan daun sawi. Masak selama satu ke dua minit hingga sayur layu.
  7. Alihkan ke dalam mangkuk dan hidangkan bersama cili merah, bawang goreng, daun bawang dan telur rebus.

The post Mi Sanggul Makanan Laut oleh Chef Norman Musa appeared first on Jelita.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment