Masakan Melayu dengan gaya fusion di Restoran Chengkih milik Chef Norman Musa yang mesti anda cuba.
Mi Sanggul Makanan Laut
Saiz hidangan: 4
Tempoh penyediaan: 40 minit
Bahan-bahan:
300g mi sanggul, dicelur dalam air panas hingga lembut
8 udang bersaiz besar
200g siput lala
200g sotong, dihiris halus atau dikelar
200g tauge
100g daun sawi atau pak choy
Garam, secukup rasa
Bahan Hiasan
2 cili merah, dihiris halus
4 sudu besar bawang goreng
1 daun bawang, dihiris halus
2 telur, direbus dan dibelah dua
Bahan Pes Rempah
3 sudu besar minyak masak
5 ulas bawang putih, dicencang halus
5 bawang merah, dicencang halus
30g udang kering, direndam dalam air sejuk selama lima minit dan keringkan
6 sudu besar pes cili
3 sudu besar puri tomato
1 sudu kecil gula
50g kacang tanah, digoreng dan ditumbuk kasar
Cara Membuatnya:
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan udang kering hingga garing.
- Masukkan pes cili dan pes tomato. Masak selama satu minit. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air.
- Masukkan gula dan kacang tanah. Kacau hingga rata.
- Kemudian masukkan udang, siput lala dan sotong. Masak hingga udang bertukar warna.
- Seterusnya masukkan satu liter air dan garam secukupnya. Masak hingga kuah mendidih.
- Kemudian masukkan pula mi sanggul, tauge dan daun sawi. Masak selama satu ke dua minit hingga sayur layu.
- Alihkan ke dalam mangkuk dan hidangkan bersama cili merah, bawang goreng, daun bawang dan telur rebus.
The post Mi Sanggul Makanan Laut oleh Chef Norman Musa appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment