Pulut Kuning Berkismis oleh Chef Rohani Jelani

Chef Rohani Jelani berkongsi masakan menggunakan Kismis California yang kaya manfaat terbaik untuk tubuh.

Pulut Kuning Berkismis

Saiz hidangan: 6
Tempoh penyediaan: 50 minit

Bahan-bahan:

400g pulut
20g kunyit, dibuang kulit dan dihiris
2 asam keping
3 daun pandan, disimpul
100g California Natural Raisins

Adunan Santan
100ml santan pekat
100ml air panas
1 ¼ sudu kecil garam

Cara Membuatnya:

  1. Cuci pulut hingga bersih. Masukkan ke dalam mangkuk bersama air (anggaran 1cm daripada paras pulut).
  2. Masukkan kunyit bersama satu cawan air ke dalam pengisar. Kisar lumat. Tapis dan air kunyit dimasukkan ke dalam pulut. Letak semula sisa lebihan kunyit ke dalam pengisar dan kisar lagi bersama setengah cawan air. Tapis semula dan tuang lagi ke dalam pulut (anggaran air kunyit adalah 2cm daripada paras pulut). Buang sisa kunyit.
  3. Masukkan asam keping dan rendam bersama pulut selama dua jam. Sejat air kunyit, buang asam keping dan bilas beras dengan air. Berhati-hati supaya beras tidak patah. Sejat pulut dan masukkan ke dalam bekas tahan panas.
  4. Panaskan air dalam kukusan, bila mendidih kukus pulut selama 15 minit.
  5. Sementara itu, satukan santan, air dan garam di dalam mangkuk adunan. Pindahkan pulut ke dalam adunan santan dan kacau sehingga semua santan meresap.
  6. Masukkan semula pulut ke dalam pengukus dan kukus lagi selama 20 minit. Tambah kismis pada lima minit terakhir sebelum pulut masak.
  7. Pilih acuan kek yang ada lubang di tengah. Alas dasar acuan dengan plastik atau pembalut melekat. Masukkan pulut yang masih panas dan tekan kemas.
  8. Keluarkan daripada acuan dan isi bahagian tengah dengan rendang atau serunding sebelum menghidang.

The post Pulut Kuning Berkismis oleh Chef Rohani Jelani appeared first on Jelita.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment