Makanan gabungan elemen barat-tempatan yang mudah disediakan untuk anda dan keluarga tercinta.
Siakap Kerabu Manga dan Delima
Bahan-bahan:
1 filet siakap
Kerabu manga delima
Sos plum
Madu
Lemon, diambil jus
Minyak masak
Garam dan lada hitam
Bahan kerabu mangga delima:
100g manga kuning masam manis
3 bawang kecil
½ bunga kantan
1 serai
2 cili padi merah
½ buah delima merah
Gula
Garam dan lada hitam
Cara Membuatnya:
- Perasakan filet siakap dengan garam dan lada hitam. Kemudian panggang di atas kuali hingga masak dan beraroma.
- Gaulkan kesemua bahan kerabu.
- Panaskan sos plum bersama madu dan jus lemon. Tambahkan sedikit air untuk mengubah kepekatan mengikut cita rasa.
- Tuangkan sos di atas pinggan dan letakkan siakap panggang tadi.
- Letakkan pula kerabu di atas siakap.
- Hiaskan dengan daun segar.
Resipi: Chef Don
The post [Sajian Jelita] Siakap Kerabu Manga dan Delima appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment