Hidangan mi kuning boleh dijadikan pengganti menu nasi yang sudah biasa dijamah setiap hari. Boleh juga disajikan kepada tetamu yang bakal hadir ke rumah.
Mi Soto Ayam
Saiz hidangan: 5
Tempoh Penyediaan: 45 minit
Bahan-bahan:
Bahan Kisar
5 bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
3 serai
1 inci lengkuas
Bahan Tumis dan Rempah
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk lada putih
1 kayu manis
3 bunga lawang
5 bunga cengkih
4 biji pelaga
Bahan Lain
1 ayam, dipotong 4
Air secukupnya
Minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
2 kiub ayam
1 bungkus mi kuning
Bahan Hiasan
Bergedil ayam
Sambal kicap
Tauge
Bawang goreng
Kacang goreng
Suhun goreng
Daging ayam, disiat
Daun sup
Daun bawang
Limau kasturi
Cara Membuatnya:
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis – kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan biji pelaga. Goreng hingga naik bau.
- Kemudian masukkan rempah serbuk, diikuti dengan bahan kisar. Masak hingga garing dan terbit minyak.
- Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
- Masukkan ayam dan kiub ayam. Biarkan hingga ayam masak.
- Perasakan dengan garam dan gula. Biarkan mendidih sekali lagi.
- Keluarkan ayam dan toskan.
- Racik ayam dan asingkan sedikit utuk menyediakan bergedil ayam.
- Hidangkan mi kuning bersama kuah yang telah siap sekali dengan bergedil ayam, sambal kicap dan bahan hiasan lain.
BERGEDIL AYAM
Bahan-bahan:
5 kentang
250g isi ayam yang diasingkan tadi
2 telur
½ cawan bawang goreng
Daun sup dan daun bawang, dicencang halus
2 sudu kecil lada sulah
Garam
Minyak
Cara Membuatnya:
- Kupas kentang dan hiris nipis bulat. Goreng hingga keemasan.
- Kemudian tumbuk kentang tersebut hingga lumat dan halus.
- Satukan kentang dan ayam ke dalam satu bekas.
- Masukkan bawang goreng, daun sup, daun bawang, lada sulah dan garam. Gaul rata dan bentukkan menjadi bulat kecil.
- Pecahkan telur di dalam bekas lain dan pukul telur.
- Panaskan minyak, celup bergedil ke dalam telur dan goreng hingga keemasan.
SAMBAL KICAP
Bahan-bahan:
10 cili padi
3 ulas bawang putih
Kicap manis
Limau kasturi
Cara Membuatnya:
- Panaskan minyak dan goreng bawang putih dan cili padi hingga layu.
- Kemudian kisar bahan tersebut bersama kicap manis.
- Tuang ke dalam bekas dan perahkan jus limau kasturi.
The post Resipi Mi Soto Ayam appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment