Saiz Hidangan: Dua
Tempoh Penyediaan: Sejam
Bahan-Bahan
2 dada ayam
Bahan Perap
1 Inci halia
3 bawang merah
1 ulas bawang putih
Garam secukupnya
Bahan Sos
2 cawan santan
5 bawang merah
1 inci halia
1 serai
3 cili kering
Garam dan gula secukupnya
2 asam keping
Cara Penyediaan
- Kisar semua bahan perap dan perap pada ayam seketika. Kemudian, kukus hingga masak dan tos. Apabila ayam sudah sejuk, goreng sehingga warna keperangan. Ketepikan.
- Kisar semua bahan sos (kecuali asam keping) dan masak bersama santan sehingga pekat. Jangan lupa masukkan asam keping dan keluarkan sekiranya rasa masam sudah mencukupi.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa
- Apabila sos sudah masak, curah ke atas ayam dan masukkan ke dalam ketuhar dan bakar seketika.
- Lakukan beberapa kali sehingga sos melekat pada ayam.
The post Resipi Ayam Percik appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment