Payasam adalah menu pemanis mulut kaum India yang kaya dengan rasa susu. Jangan ketinggalan untuk mengikuti 3 resipi Payasam mudah ini.
PAYASAM
Bahan-bahan:
1/2 cawan sago
2 cawan air
8 sudu besar Fernleaf Full Cream Milk Powder
3 cawan air + 1 cawan gula melaka, disatukan
1/2 sudu kecil serbuk cardomom
Secubit safron (pilihan)
1 sudu besar ghee
1/4 cawan kacang gajus
1/3 cawan kismis
10g serbuk jeli Konyakku
Payasam Gula Melaka
Langkah 1
- Panaskan ghee dalam kuali. Tambahkan gajus dan kismis dan biarkan sehingga perang keemasan. Ketepikan.
- Dalam periuk, didihkan sago dalam air.
- Campurkan Fernleaf Full Cream Milk Powder, gula melaka dan serbuk cardomom ke dalam periuk sago.
- Tambahkan safron (jika mahu) dan kacau hingga pekat.
- Masukkan kacang gajus dan kismis.
- Sedia untuk dihidang.
Puding Payasam
- Ikut langkah 1.
- Teruskan kacau dan masukkan serbuk jeli Konyakku.
- Kacau sehingga Payasam pekat. Padamkan api.
- Biarkan Payasam menyejuk sebelum dimasukkan ke dalam acuan jeli.
- Simpan di dalam peti sejuk sehingga puding mengeras. Hidangkan bersama kacang gajus dan kismis.
Aiskrim Payasam
- Ikut langkah 1.
- Masukkan safron (pilihan) dan kacau sehingga Payasam pekat.
- Padamkan api dan biarkan ia menyejuk.
- Letakkan kacang gajus dan kismis ke dalam acuan aiskrim.
- Isikan acuan dengan Payasam dan biarkan ia beku di dalam peti sejuk.
*Resipi: Fernleaf
The post 3 Resipi Payasam Inspirasi Deepavali appeared first on Jelita.

0 comments :
Post a Comment