Resipi Biscotti Badam

Biscotti, biskut badam Itali yang berasal dari bandar Prato enak dimakan begitu sahaja ataupun dicecah bersama kopi panas.

Biscotti

biscotti

Bahan-bahan:

300g tepung gandum
200g gula kastor
1 sudu kecil serbuk penaik
½ sudu kecil garam halus
3 biji telur
2 sudu kecil esen vanila
100g badam

Cara Membuatnya:

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 150 darjah Celsius. Lapik dulang bakar dengan kertas minyak.
  2. Campurkan bahan kering di dalam mangkuk. Putar telur bersama esen vanila seketika dan masukkan ke dalam adunan tepung. Masukkan badam. Pastikan adunan menjadi doh yang melekit.
  3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan bentukkan memanjang di atas dulang bakar. Panjang doh 25cm dan 5cm lebar.
  4. Bakar di dalam ketuhar 30 ke 40 minit atau sehingga keperangan pucat.
  5. Keluarkan dari ketuhar dan hiris tebal 1cm. Susun hirisan di atas dulang dan bakar lagi selama kira-kira 15 minit.
  6. Terbalikkan hirisan dan bakar lagi 15 minit sehingga keperangan.
  7. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk pada suhu bilik.

The post Resipi Biscotti Badam appeared first on Jelita.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment