Amalkan makan makanan berkhasiat untuk mendapatkan tubuh badan sihat. Paling penting kurangkan pengambilan minyak dan lemak berlebihan bagi mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi pelbagai nutrien penting.
Puding Roti Buah Musim Luruh
Nota: 178 kalori, 31 g gula, 3 g protein, 1 g lemak dan 42 g karbohidrat.
Bahan-bahan:
900g beri campur, epal dan pear yang dipotong
150g gula merah
1 sudu kecil kulit kayu manis
225g roti putih, dipotong halus, dibuang tepi
Cara Membuatnya:
- Masukkan buah-buahan dengan gula merah, kulit kayu manis dan 100 ml air, gaul dan didihkan.
- Kurangkan suhu dan didihkan perlahan-laha selama lima ke 10 minit, jadi buah-buahan akan lembut tetapi masih dalam bentuknya.
- Untuk lapisan bahagian bawah dan tepi, lapiskan 850ml puding dengan kepingan roti. Pastikan tiada jarak antara kepingan roti.
- Letakkan buah pada bahagian tengah roti dan bahagian tepi mangkuk dan tutupkan buah-buahan dengan lebihan roti.
- Letakkan sendk dbahaian atas roti dan balikkan. Masukkan dalam peti sejuk untuk satu malam.
- Keluarkan puding roti buah-buahan dan hidangkan.
The post Puding Roti Buah Musim Luruh appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment