Puding Roti Buah Musim Luruh

Amalkan makan makanan berkhasiat untuk mendapatkan tubuh badan sihat. Paling penting kurangkan pengambilan minyak dan lemak berlebihan bagi mengurangkan kadar kolestrol dalam badan. Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi pelbagai nutrien penting.

Puding Roti Buah Musim Luruh

02B00453

Nota: 178 kalori, 31 g gula, 3 g protein, 1 g lemak dan 42 g karbohidrat.

Bahan-bahan:

900g beri campur, epal dan pear yang dipotong
150g gula merah
1 sudu kecil kulit kayu manis
225g roti putih, dipotong halus, dibuang tepi

Cara Membuatnya:

  1. Masukkan buah-buahan dengan gula merah, kulit kayu manis dan 100 ml air, gaul dan didihkan.
  2. Kurangkan suhu dan didihkan perlahan-laha selama lima ke 10 minit, jadi buah-buahan akan lembut tetapi masih dalam bentuknya.
  3. Untuk lapisan bahagian bawah dan tepi, lapiskan 850ml puding dengan kepingan roti. Pastikan tiada jarak antara kepingan roti.
  4. Letakkan buah pada bahagian tengah roti dan bahagian tepi mangkuk dan tutupkan buah-buahan dengan lebihan roti.
  5. Letakkan sendk dbahaian atas roti dan balikkan. Masukkan dalam peti sejuk untuk satu malam.
  6. Keluarkan puding roti buah-buahan dan hidangkan.

The post Puding Roti Buah Musim Luruh appeared first on Jelita.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment