Adunan kelapa dan lemon menghasilkan satu hidangan kek lazat memenuhi cita rasa semua.
Kek Kelapa Sirap Lemon
Bahan-bahan:
• 270ml santan kelapa Ayam Brand
• 250g mentega
• 1 sudu besar parutan kulit lemon
• 1 cawan gula kastor
• 3 telur
• 2/3 cawan kelapa parut
• 2 cawan tepung penaik
Sirap
• ¼ cawan jus lemon
• ½ cawan gula
• 2 sudu besar air
Cara Membuatnya:
- Panaskan ketuhar pada 180 suhu darjah Celsius.
- Campurkan mentega, parutan lemon dan gula di dalam satu mangkuk besar. Pukul menggunakan pemukul atau pengadun elektrik sehingga berkrim. Akhir sekali, gaulkan kelapa, setengah daripada tepung dan setengah daripada santan, kemudian masukkan setengah bahagian lagi daripada bahan-bahan tadi.
- Masukkan adunan ke dalam bekas pembakar. Bakar selama kira-kira 30 minit hingga warnanya bertukar coklat keemasan.
- Sementara itu, untuk membuat sirap lemon, campurkan jus lemon, air dan gula ke dalam periuk kecil. Gaul hingga mendidih.
- Apabila kek sudah siap dibakar, keluarkan dari ketuhar. Tunggu lima minit dan letakkan sirap lemon di atas kek.
- Siap untuk dihidang!
*Resipi Ayam Brand
The post Kek Kelapa Sirap Lemon appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment