Kek Cawan Mentega

Hidangan pemanis mulut mudah, Kek Cawan Mentega ini boleh dicuba ibu sekalian untuk disajikan kepada anak. Pasti mereka meyukainya.

Kek Cawan Mentega

kek

Bahan-bahan:

250g mentega
½ sudu kecil minyak zaitun
230g gula halus
4 telur gred A
3 sudu besar susu cair
270g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila

Cara Membuatnya:

  1. Putar mentega, minyak zaitun bersama gula halus sehingga kembang.
  2. Masukkan telur satu demi satu. Putar lagi sehingga kembang dan gula hancur.
  3. Masukkan susu cair dan sebatikan.
  4. Perlahankan kelajuan putaran dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Kemudian masukkan esen vanila dan gaul sebati.
  5. Masukkan adunan ke dalam cawan kertas pada paras tiga suku cawan.
  6. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 20 minit atau sehingga kek masak.

Bahan Hiasan Kek:

Fondan
Kayu penggelek
Sedikit tepung jagung
Penerap kuih
Acuan

Cara Membuatnya:

  1. Gunakan fondan yang sedia ada, uli selama lima minit.
  2. Tabur sedikit tepung jagung supaya tidak melekat pada jari dan meja.
  3. Guna penggelek dan nipiskan fondan.
  4. Gunakan acuan silikon dan tekap pada fondan.
  5. Sapu sedikit krim mentega pada permukaan kek.
  6. Gunakan penerap kuih, potong ikut ukuran kertas cawan dan tekan pada permukaan kek.
  7. Hiaskan dengan bunga faux atau gumpaste yang dijual di kedai bahan membuat kek.

The post Kek Cawan Mentega appeared first on Jelita.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment