Hidangan pemanis mulut mudah, Kek Cawan Mentega ini boleh dicuba ibu sekalian untuk disajikan kepada anak. Pasti mereka meyukainya.
Kek Cawan Mentega
Bahan-bahan:
250g mentega
½ sudu kecil minyak zaitun
230g gula halus
4 telur gred A
3 sudu besar susu cair
270g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila
Cara Membuatnya:
- Putar mentega, minyak zaitun bersama gula halus sehingga kembang.
- Masukkan telur satu demi satu. Putar lagi sehingga kembang dan gula hancur.
- Masukkan susu cair dan sebatikan.
- Perlahankan kelajuan putaran dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Kemudian masukkan esen vanila dan gaul sebati.
- Masukkan adunan ke dalam cawan kertas pada paras tiga suku cawan.
- Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 20 minit atau sehingga kek masak.
Bahan Hiasan Kek:
Fondan
Kayu penggelek
Sedikit tepung jagung
Penerap kuih
Acuan
Cara Membuatnya:
- Gunakan fondan yang sedia ada, uli selama lima minit.
- Tabur sedikit tepung jagung supaya tidak melekat pada jari dan meja.
- Guna penggelek dan nipiskan fondan.
- Gunakan acuan silikon dan tekap pada fondan.
- Sapu sedikit krim mentega pada permukaan kek.
- Gunakan penerap kuih, potong ikut ukuran kertas cawan dan tekan pada permukaan kek.
- Hiaskan dengan bunga faux atau gumpaste yang dijual di kedai bahan membuat kek.
The post Kek Cawan Mentega appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment