Hidangan Sayur Lodeh enak memikat ini harus anda cuba.
Sayur Lodeh
Bahan-bahan:
1 tin 185g Ayam Brand Tuna Flakes in Oil, dikeringkan
1 sudu besar pes cili
4 bawang merah, dihiris
1 ulas bawang putih, dihiris
½ sudu kecil serbuk kunyit
½ inci halia
200ml Santan Kelapa Ayam Brand
300ml air
½ kubis (sederhana), dipotong tebal
200g kacang panjang, dipotong pendek
1 ubi kentang, dipotong kiub
Garam dan lada
Su’un, direndam dan dikeringkan
Pilihan (digoreng)
2 tofu, dibelah empat
100g tempe, dipotong mengikut kesesuaian
Cara Membuatnya:
- Letakkan tuna, pes cili, bawang merah, serbuk kunyit dan halia di dalam periuk. Tuangkan santan dan air.
- Letakkan periuk di atas api yang perlahan dan kacau sekali-sekala sehingga mendidih.
- Masukkan kacang panjang, lobak dan ubi kentang. Masak hingga agak lembut.
- Kemudian masukkan kubis dan masak hingga lembut. Tambahkan garam dan lada secukup rasa.
- Masukkan su’un, tofu dan tempe. Kacau rata.
- Siap!
*Resipi Ayam Brand
The post Juadah Sayur Lodeh appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment