Daging Panggang Dengan Kentang Dan Dill
Saiz Hidangan: 2 Orang
Tempoh Penyediaan: 2 Jam 30 Minit
BAHAN-BAHAN
Beef Tenderloin
1 ½ biji bawang Holland,
dipotong dadu
2 batang saderi, dipotong dadu
2 lobak merah, dipotong dadu
4 biji ubi kentang, dipotong menjadi ketulan sederhana
2½ sudu besar tepung
2 sudu besar mentega
1 sudu teh thyme kering
2 helai daun bay kering
2 sudu besar dill segar, dicincang
300ml brown stock
2 sudu besar black peppercorn, dihancurkan
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
1 Panaskan ketuhar kepada 140°C.
2 Panaskan mentega dalam periuk
besar dengan api yang sederhana.
Tambah bawang, lobak merah,
saderi, thyme, daun bay kering
dan tepung ke dalam periuk.
Kemudian, kacau campuran
hingga menjadi campuran coklat.
3 Letakkan brown stock dan
garam ke dalam periuk dan kacau
hingga campuran menjadi pekat.
4 Kemudian, perap daging dengan
garam dan lada hitam. Letakkan
daging di dalam periuk besar dan
panggang selama kira-kira satu
minit pada semua sisi hingga ia
bertukar keperangan.
5 Seterusnya, letakkan daging
lembu panggang pada campuran
sayur-sayuran perang tadi.
Masukkan kentang kemudian dill
segar.
6 Akhir sekali, tutup dan masak di
dalam ketuhar selama dua jam.
7 Setelah dua jam, keluarkan dari
ketuhar dan sedia untuk dihidang.
The post Resipi Hidangan Eropah Yang Menyelerakan appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment