[Juadah Berbuka] Kambing Ubi Keledek

Mungkin anda sudah tiada idea untuk masak menu apa untuk berbuka puasa? Kami kongsikan hidangan Kambing Ubi Keledek yang mudah lagi lazat yang boleh anda cuba.

juadah berbuka

Bahan-bahan:
1 sudu besar minyak zaitun
1 bawang besar, dihiris
600g bahagian kaki kambing, dipotong kepada bentuk kiub sebesar 3cm
1 ½ sudu besar Serbuk Kari Ayam Brand
Hirisan kulit lemon
2 tomato, dipotong
3 cawan stok ayam
400ml santan kelapa Ayam Brand
500g kumara / ubi keledek dipotong kepada bentuk kiub sebesar 3cm

Cara Membuatnya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang dan goreng hingga lembut.
  2. Kemudian masukkan kiub kambing dan gaul hingga perang.
  3. Tambahkan serbuk kari, kulit limau, tomato dan stok ayam. Tutup dan biarkan ia masak dengan api perlahan selama satu jam setengah. Gaul sekali-sekala.
  4. Untuk melengkapkan hidangan ini, tambahkan ubi keledek dan santan.
  5. Sekali lagi, tutup dan biarkan ia masak selama lebih kurang 20 minit, atau hingga kambing dan ubi keledek menjadi lembut.
  6. Sedia untuk dihidang.

*Resipi Ayam Brand

The post [Juadah Berbuka] Kambing Ubi Keledek appeared first on Jelita.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment