Mungkin anda sudah tiada idea untuk masak menu apa untuk berbuka puasa? Kami kongsikan hidangan Kambing Ubi Keledek yang mudah lagi lazat yang boleh anda cuba.
Bahan-bahan:
1 sudu besar minyak zaitun
1 bawang besar, dihiris
600g bahagian kaki kambing, dipotong kepada bentuk kiub sebesar 3cm
1 ½ sudu besar Serbuk Kari Ayam Brand
Hirisan kulit lemon
2 tomato, dipotong
3 cawan stok ayam
400ml santan kelapa Ayam Brand
500g kumara / ubi keledek dipotong kepada bentuk kiub sebesar 3cm
Cara Membuatnya:
- Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang dan goreng hingga lembut.
- Kemudian masukkan kiub kambing dan gaul hingga perang.
- Tambahkan serbuk kari, kulit limau, tomato dan stok ayam. Tutup dan biarkan ia masak dengan api perlahan selama satu jam setengah. Gaul sekali-sekala.
- Untuk melengkapkan hidangan ini, tambahkan ubi keledek dan santan.
- Sekali lagi, tutup dan biarkan ia masak selama lebih kurang 20 minit, atau hingga kambing dan ubi keledek menjadi lembut.
- Sedia untuk dihidang.
*Resipi Ayam Brand
The post [Juadah Berbuka] Kambing Ubi Keledek appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment