Anda boleh cuba resipi nasi buah keluak dengan ikan kod stim daripada Chef Sherson Lian dan ibunya.
Bahan:
Untuk nasi buah keluak
- 1 cawan buah keluak
- 2 inci halia, dicencang
- 6 ulas bawang putih, dicencang
- 1 cawan cendawan shitake, dipotong nipis
- 2 cawan beras Jepun
- 1 sudu besar cuka beras
- 4 sudu besar kicap cair
- 1 sudu kecil minyak truffle
- Garam dan lada secukup rasa
Untuk kod stim dengan pes spicy bean
- 400 g filet ikan kod
- 6 hirisan halia
- 1 daun bawang
- 1 sudu besar cuka beras
- 1/2 sudu besar minyak bijan
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 1 1/2 sudu kecil lada putih
- 1 sudu besar black fermented beans
- 1 sudu besar taucu pedas
- 4 ulas bawang putih
- 2 cili segar, dicencang
- 1/2 sudu besar cuka beras
Cara Membuatnya:
Untuk nasi buah keluak
- Didihkan buah keluak sehingga lembut
- Kupas buah keluak dan potong dadu
- Tumis bawang putih, halia dan cendawan shitake hingga naik bau
- Kisar buah keluak selama 30 saat
- Kemudian masukkan buah keluak dan beras. Kacau sebati.
- Tambah cuka beras dan kicap cair, teruskan kacau
- Pindahkan beras berkenaan ke dalam periuk nasi dan tambahkan air. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
- Setelah mendidih, tutup periuk nasi dan biarkan ia mereneh selama 20 minit.
- Kacau nasi dan masukkan minyak truffle. Sedia untuk dihidang.
Untuk kod stim dengan pes spicy bean
- Letakkan daun bawang dan halia di atas ikan kod
- Diikuti dengan cuka beras dan minyak bijan
- Perasakan dengan garam dan lada hitam. Kukus ikan.
- Sementara ikan dikukus, kisar sedikit bawang putih dan halia. Tumiskan di dalam kuali hingga naik bau
- Masukkan black beans dan taucu pedas. Kacau sebati.
- Kemudian masukkan daun bawang dan cili
- Buang daun bawang dan halia daripada ikan setelah tujuh ke lapan minit dikukus
- Untuk menghidang, letakkan pes yang telah siap tadi di atas ikan. Taburkan bawang goreng.
The post Resipi Nasi Buah Keluak Dengan Ikan Kod Stim appeared first on Her Inspirasi.
0 comments :
Post a Comment