Resipi Ramadan : Bubur Cha-cha California Natural Raisin

Sempena musim perayaan Hari Raya yang akan tiba tidak lama lagi, pastinya yang dicari-cari adalah resipi juadah buat lebaran nanti.

 

 

Resipi yang dinamakan Raya Manis Kismis California oleh Chef Rohani Jelani ini mungkin dapat berikan anda inspirasi dan idea untuk santapan Aidilfitri ini. Jom cuba resipi ini!

 

BUBUR CHA-CHA California Natural Raisin

 

200 g* ubi kayu

200 g* ubi keledek oren

200 g* ubi keledek ungu

200 g* ubi keladi

120 g California Natural Raisins

500 ml santan pekat

500 ml air

½ sudu teh garam

3 helai daun pandan, simpul

Gula putih secukup rasa (anggaran 100 g)

 

*berat selepas dibuang kulit

 

  1. Potong ubi kayu, keledek dan ubi keladi dalam bentuk kiub anggaran 2 sm. Masukkan dalam bekas dan kukus sehingga empuk.

 

  1. Satukan santan, air, garam, daun pandan dan gula dalam periuk besar. Masak sehingga mendidih. Masukkan pula bahan yang telah dikukus dan raisins. Renehkan atas api perlahan kira-kira 10 minit dan angkat. Hidang semasa masih hangat.

 

*Dapat 8 – 10 hidangan

 

 

 

 

 

 

The post Resipi Ramadan : Bubur Cha-cha California Natural Raisin appeared first on EH!.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment