Resipi rendang ayam tidak semestinya perlu sama saja. Anda boleh berikan kelainan pada rendang ayam dengan menggunakan buah kiwi.
Masa penyediaan: 20 minit
Masa memasak: 1 jam
Bahan A
10 g halia
10 g lengkuas
3 batang serai
5 bawang merah
3 ulas bawang putih
15 cili kering
80 g minyak
Bahan B
700 g ayam
600 g santan kelapa
130 g kerisik
3 helai daun limau purut, dihiris
1 daun kunyit, dihiris
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil gula
2 Buah Kiwi SunGold Zespri, dihiris
Cara Menyediakan
- Masukkan bahan A dalam pengisar dan kisar hingga lumat.
- Panaskan kuali dan tumis bahan kisar hingga bangkit baunya, kemudian masukkan ayam dan santan kelapa.
- Masak di atas api kecil selama 30 minit, kacau selalu.
- Masukkan kerisik dan masak hingga kuah menjadi pekat.
- Masukkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan masak selama 3 minit lagi.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan Buah Kiwi SunGold Zespri dan masak selama 3 minit lagi di atas api sederhana.
- Hidangkan semasa hangat.
The post Sajian Jelita: Rendang Ayam Buah Kiwi appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment