Cipta kelainan dalam masakan dengan resipi dabu-dabu ikan dengan buah kiwi dalam hidangan anda.
Untuk 2 – 3 hidangan
Masa penyediaan: 30 minit
Masa memasak: 10 minit
Bahan-bahan diperlukan:
2 potongan isi ikan tenggiri
Minyak untuk menggoreng
Bahan Perap
4 bawang merah, dikisar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sudu besar sambal cili
2 sudu besar minyak
Dabu-Dabu
6 bawang merah, dihiris tebal
6-7 cili padi merah, dihiris
2 tomato hijau tanpa biji, dipotong dadu
2 tomato merah tanpa biji, dipotong dadu
5 limau kasturi, diperah jusnya
1 Buah Kiwi SunGold Zespri
1 Buah Kiwi Hijau Zespri
½ cawan minyak kelapa
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan
- Kisar bahan perap dan tumis beberapa minit hingga bangkit baunya. Sejukkan sedikit dan gunakan untuk perap ikan
- Untuk membuat dabu-dabu, campur semua bahan kecuali minyak kelapa. Ketepikan.
- Goreng ikan dengan sedikit minyak dalam kuali leper. Sebaik sahaja masak, angkat dari kuali dan letakkan dabu-dabu di atas ikan.
- Panaskan minyak kelapa dan segera tuangkan ke atas ikan.
- Hidangkan panas-panas.
The post Sajian Jelita: Dabu-Dabu Ikan dengan Buah Kiwi appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment