Gambar: INGimage
Saiz Hidangan: 3- 4
Tempoh Penyediaan: 15 minit
Bahan-Bahan:
3-4 dada ayam yang telah dibuang tulang
Garam dan lada hitam
2 sudu teh jintan putih, asingkan
2 sudu teh serbuk cili, asingkan
1 sudu teh serbuk bawang putih,asingkan
2 lada benggala
1 biji avocado dihiris nipis
1 batang jagung
1 cawan tomato ceri, dipotong separuh
1/4 cawan mayonis
1/4 cawan susu
1/4 cawan yogurt rendah lemak (atau krim masam)
1 lada chipotle
1 biji limau (perah)
1 biji jalapeno dihiris
1/4 cawan keju Cotija
Daun ketumbar, dicincang untuk hiasan
Cara Menyediakan:
- Perap ayam dengan garam dan lada di kedua-dua belah. Kemudian, perasakan dengan satu sudu teh serbuk cili, setengah sudu teh serbuk bawang putih dan satu sudu jintan putih. Masak ayam di dapur dengan api yang sederhana selama lima hingga lapan minit untuk setiap sisi sehingga masak. Hiris dan ketepikan.
- Campurkan mayonis, susu, yogurt rendah lemak, lada chipotle, jus limay dan baki jintan putih, serbuk cili dan serbuk bawang putih di dalam pengisar dan mesin memproses makanan.
- Mula sediakan salad dengan meletakkan daun salad di bahagian bawah dan letakkan isi ayam, tomato, lada, jalapenos, avocado, keju dan jagung di atas daun salad. Gaulkan dengan sos dan hiaskan dengan daun ketumbar.
The post Resipi Salad Ayam Limau Dengan Sos Chipotle appeared first on Jelita.

0 comments :
Post a Comment