Resipi makanan laut campuran ini sangat mudah untuk disediakan.
Bahan:
- 300g udang
- 6bebola ikan
- 1 sotong, dipotong ikan
- 300g lala
- 1 jagung, dipotong dua
- 2 sudu kecil thyme
- 2 sudu besar mentega
- 4 sudu besar minyak zaitun
- 2 sudu kecil garam
- 1 hiris limau nipis
Cara Membuatnya:
- Bersihkan kesemua makanan laut dan masukkan ke dalam mangkuk
- Gaul semua bahan hingga rata. Kemudian, masukkan ke dalam kerajang aluminium. Biarkan selama 15 minit.
- Setelah itu, bakar di dalam ketuhar dengan suhu 230 darjah Celcius selama 20 minit.
- Setelah masak, gaulkan dengan mentega.
Sos Manis Masam
- 1 1/2 sudu kecil kikkoman
- 1 sudu besar soso cair
- 1/2 sudu besar gula perang
- 1 sudu kecil sos makanan laut Thai
- 1/2 sudu besar jus lemon
- 2 sudu kecil madu
- 20 ml minyak zaitun
- Parutan kulit limau nipis
Cara Membuatnya:
Campurkan semua bahan dan gaul sebati. Hidangkan bersama makanan laut ini.
The post Resipi Makanan Laut Campuran appeared first on Her Inspirasi.
0 comments :
Post a Comment