Resipi Kek Cawan Coklat

Resipi kek cawan coklat yang mudah dan enak dihidangkan untuk menu minum petang.

kek cawan coklat

Gambar Hiasan: Shutterstock

Bahan:

  • 1 1/3 cawan tepung serba guna
  • 1/4 sudu teh baking soda
  • 2 sudu teh serbuk penaik
  • 3/4 cawan serbuk koko tanpa gula
  • 1/8 sudu teh garam
  • 3 sudu besar mentega, lembutkan
  • 1 1/2 cawan gula putih
  • 2 biji telur
  • 3/4 sudu teh vanila ekstrak
  • 1 cawan susu

Cara Menyediakannya:

  1. Panaskan ketuhar pada 350 darjah F (175 darjah celcius). Alaskan acuan muffin dengan kertas atau lapisan foil. Ayak tepung bersama baking soda, koko dan garam. Ketepikan.
  2. Di dalam mangkuk yang besar, gaulkan mentega dan gula sehingga ia menjadi gebu dan lembut. Tambahkan telur satu demi satu, pukul dengan setiap penambahan, kemudian tambahkan vanila dan kacau sekali lagi. Masukkan campuran tepung secara bergantian dengan susu; pukul hingga sebati. Isikan cawan muffin 3/4 penuh.
  3. Bakar kek selama 15 hingga 17 minit dalam ketuhar yang telah dipanaskan atau cucukkan pencungkil gigi ke dalam kek. Jika pencungkil gigi bersih apabila dikeluarkan, itu bermakna kek sudah masak. Letakkan hiasan atau krim yang anda gemari sebaik sahaja kek sejuk.
Sumber: allrecipes.com

The post Resipi Kek Cawan Coklat appeared first on Her Inspirasi.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment