Buat peminat masakan Korea, anda boleh cuba resipi daging bulgogi ala Korea ini.
Bahan:
- 2 paun daging lembu tanpa lemak
- 1/2 cawan kicap cair
- 1/4 cawan kicap pekat
- 1/2 cawan air
- 3 sudu besar bawang dicincang halus
- 3 sudu teh bawang putih yang dihancurkan
- 2 sudu teh halia yang dicincang halus
- 1/2 sudu teh lada hitam
- 1 sudu gula
- 2 sudu besar biji bijan putih, panggang dan dikisar
- 1 sudu minyak bijan
Cara Menyediakannya:
- Potong daging kepada kepingan nipis. Kemudian, potong lagi secara memanjang.
- Campurkan kicap, minyak bijan, bawang putih, halia, lada atau cili, biji bijan dan bawang.
- Perap daging lembu sekurangnya tiga jam, masukkan ke dalam peti sejuk.
- Keluarkan daging lembu daripada bahan perap. Masak daging mengikut citarasa anda sendiri.
- Hidangkan bersama dengan nasi panas.
Resipi: Food Network Asia
The post Resipi Daging Bulgogi Ala Korea appeared first on Her Inspirasi.
0 comments :
Post a Comment