Saiz Hidangan: Empat
Tempoh Penyediaan: Dua Jam 30 minit
Ayam Semur
Bahan:
- Satu ayam, dibelah dua memanjang
- Empat bawang putih, dimayang halus
- Empat bawang merah
- Dua bawang besar, dihiris
- Dua inci halia, dimayang halus
- Dua inci kayu manis
- Tiga bunga lawang
- Dua cawan air
- Setengah cawan kicap lemak manis
- Setengah cawan minyak masak
- Dua sudu lada sulah
- Sekeping asam gelugur
- Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakannya:
- Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia
- Kemudian masukkan kayu manis dan bunga lawang.
- Setelah itu, masukkan ayam dan biarkan ia mendidih seketika
- Tambahkan air, asam keping, kicap lemak manis dan lada sulah
- Tambahkan juga garam, gula secukup rasa, hirisan bawang besar dan biarkan sehingga masak.
The post Resipi Nasi Ambeng appeared first on Her Inspirasi.
0 comments :
Post a Comment