Cuba resipi lamb chop dengan sos lada hitam yang enak ini.
Gambar: Shutterstock
Bahan:
- Empat keping daging kambing
- Setengah kiub ayam
- Dua sudu besar sos tiram
- Dua sudu besar kicap manis
- Tiga ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
- Satu cm halia (ditumbuk kasar)
- Lada hitam, lada sulah, rosemery, tyme dan oregano
- Sedikit minyak zaitun
Cara Menyediakannya:
- Bersihkan daging dan toskan.
- Ketuk sedikit pada bahagian daging kambing supaya daging tidak liat.
- Lumurkan kepingan daging kambing dengan kiub ayam, diikuti dengan herba (lada hitam, rosemary, oregano, tyme dan herba campuran)
- Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis
- Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan yang telah ditumbik.
- Letakkan sedikit minyak zaitun supaya daging tidak kering
- Perap daging paling kurang selama sejam. Untuk rasa yang lebih enak, perap daging semalaman.
- Bakar daging sehingga masak. Gunakan api yang kecil supaya daging tidak hangus.
Bahan Sos Lada Hitam:
- Satu bawang besar Holland (dicincang halus)
- Empat sudu besar tepung gandum
- Satu kiub ayam
- Dua sudu besar sos tiram
- Dua sudu besar kicap manis
- Empat sudu besar sos lada hitam
- Dua sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
- Tiga cawan air
- Dua sudu besar mentega
Cara Menyediakannya:
- Cairkan mentega dalam periuk/kuali, tumis bawang besar hingga layu dan wangi.
- Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap
- Masukkan tepung gandum dan kacau selalu supaya tepung tidak menjadi ketulan
- Masukkan air dan kacau sebati. Kemudian masukkan kiub ayam.
- Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan kicap. Kacau sebati.
- Sesuaikan sos dengan citarasa anda. Jika anda inginkan sos yang lebih gelap, tambahkan sukatan kicap
The post Resipi Lamb Chop Dengan Sos Lada Hitam appeared first on Her Inspirasi.
0 comments :
Post a Comment