Menu pencuci mulut yang disediakan oleh chef selebriti, Dr Ezani Farhana Md Monoto.
GALETTE MANGGA
Bahan-bahan:
1 pastri puff beku 8 inci
1 telur kuning
1 mangga masak, dipotong jejari
1 sudu besar gula kastor
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar kelapa parut
Parutan kulit limau nipis
Daun pudina
Cara Membuatnya:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.
- Nyahbekukan pastri puff. Letakkan pastri puff di atas dulang pembakar. Menggunakan berus pastri, sapukan sedikit kuning telur di atas pastri puff.
- Gaulkan mangga bersama gula dan tepung (jangan hingga mangga hancur).
- Tuangkan mangga di tengah-tengah pastri puff (pastikan ditinggalkan border sekurang-kurangnya 1 ½ inci). Taburkan kelapa parut.
- Lipatkan pastri ke tengah untuk membentuk empangan yang menampung inti mangga. Sapukan pastri dengan lebihan kuning telur. Bakar dalam ketuhar lebih kurang 25-35 minit hingga keperangan.
- Untuk hiasan, boleh taburkan parutan kulit limau nipis dan daun pudina.
The post Resipi Galette Mangga appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment