Resipi Galette Mangga

Menu pencuci mulut yang disediakan oleh chef selebriti, Dr Ezani Farhana Md Monoto.

GALETTE MANGGA

Bahan-bahan:

1 pastri puff beku 8 inci
1 telur kuning
1 mangga masak, dipotong jejari
1 sudu besar gula kastor
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar kelapa parut
Parutan kulit limau nipis
Daun pudina

Cara Membuatnya:

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.
  2. Nyahbekukan pastri puff. Letakkan pastri puff di atas dulang pembakar. Menggunakan berus pastri, sapukan sedikit kuning telur di atas pastri puff.
  3. Gaulkan mangga bersama gula dan tepung (jangan hingga mangga hancur).
  4. Tuangkan mangga di tengah-tengah pastri puff (pastikan ditinggalkan border sekurang-kurangnya 1 ½ inci). Taburkan kelapa parut.
  5. Lipatkan pastri ke tengah untuk membentuk empangan yang menampung inti mangga. Sapukan pastri dengan lebihan kuning telur. Bakar dalam ketuhar lebih kurang 25-35 minit hingga keperangan.
  6. Untuk hiasan, boleh taburkan parutan kulit limau nipis dan daun pudina.

The post Resipi Galette Mangga appeared first on Jelita.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment