Resipi Lasagna Klasik

Gambar: INGimage


 
Saiz Hidangan: 4-10 orang
 
Tempoh Penyediaan: 1 jam 45 minit
 
Bahan-Bahan:
 
9 keping mi lasagna

1 sudu minyak zaitun

1 paun daging cincang

1 paun sosej Itali

1 (16 auns) tin cendawan , dihiris dan dikeringkan

1 sudu teh garam bawang putih

1 sudu teh oregano kering

1/2 sudu teh thyme kering

1/4 sudu teh daun basil kering

4 (15 auns) tin sos tomato

garam dan lada secukup rasa

1 (15 auns) bekas keju ricotta

3 biji telur, dipukul

1/3 cawan keju Parmesan, diparut

1 paun keju mozzarella, dicincang
 
Cara Menyediakan:

  1. Panaskan ketuhar pada 350 darjah F (175 darjah C)
  2. Panaskan periuk yang diisi air garam sehingga mendidih. Tambah mi lasagna dan minyak zaitun; masak sehingga al dente, 8 hingga 10 minit, tapiskan mi setelah masak.
  3. Masak daging lembu cincang dan sosej di dalam periuk besar pada api yang sederhana, keringkan. Masukkan cendawan, garam bawang putih, oregano, thyme, basil, dan sos tomato. Perasakan dengan garam dan lada; reneh selama 30 minit.
  4. Sementara itu, camurkan bersama keju ricotta, telur dan keju Parmesan di dalam mangkuk.
  5. Senduk sos daging secukupnya ke dalam mangkuk pembakar bersaiz 9×13 untuk dijadikan lapisan bawah. Mula bentukkan lapisan dengan meletakkan 3 keping mi lasagna di atas sos daging. Tuangkan kira-kira 1/4 daripada campuran keju ricotta di atas mi. Taburkan 1/3 keju mozarella ke atas campuran keju ricotta dan kemudian tuangkan 1/3 sos daging di atas keju mozzarella. Ulang proses yang sama dan akhiri dengan baki keju mozzarella.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan  selama 90 minit. Biarkan lasagna sejuk selama 10 hingga 15 minit sebelum dihidangkan.

 

The post Resipi Lasagna Klasik appeared first on Jelita.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment