Spageti Pad Thai yang enak dan mudah disediakan ini mesti anda cuba!
Spageti Pad Thai
Bahan-bahan:
250g spageti
5 sudu besar minyak zaitun
3 ulas bawang putih, dicencang
300g daging ayam, dihiris dan diperap dengan 1 sudu kecil tepung jagung, sos ikan, gula & emping cili
100g udang, diperap dengan 1 sudu kecil gula
50g pes asam jawa + 100ml air, ditapis
4 cili padi, dihiris
2 sudu besar gula perang
1 sudu kecil serbuk stok ayam
2-3 sudu besar sos ikan
150g tauge
50g kucai, dipotong 2cm panjang
Hiasan: 50g kacang tanah (dicenncang kasar), 50g daun pudina, 50g daun ketumbar, emping cili dan limau.
Cara Membuatnya:
- Panaskan minyak zaitun di dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga wangi dan masukkan daging ayam dan udang yang telah diperap.
- Kemudian masukkan jus asam jawa, gula perang, serbuk stok ayam, cili padi dan sos ikan.
- Masukkan spageti yang telah direbus ke dalam kuali.
- Seterusnya masukkan daun kucai dan tauge. Perasakan dengan garam dan gula.
- Hiaskan hidangan dengan bahan hiasan sebelum dihidang.
*Resipi oleh Alce Nero
The post Resipi Spageti Pad Thai appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment