Resipi Spageti Pad Thai

Spageti Pad Thai yang enak dan mudah disediakan ini mesti anda cuba! 

Spageti Pad Thai

pad thai

Bahan-bahan:

250g spageti
5 sudu besar minyak zaitun
3 ulas bawang putih, dicencang
300g daging ayam, dihiris dan diperap dengan 1 sudu kecil tepung jagung, sos ikan, gula & emping cili
100g udang, diperap dengan 1 sudu kecil gula
50g pes asam jawa + 100ml air, ditapis
4 cili padi, dihiris
2 sudu besar gula perang
1 sudu kecil serbuk stok ayam
2-3 sudu besar sos ikan
150g tauge
50g kucai, dipotong 2cm panjang

Hiasan: 50g kacang tanah (dicenncang kasar), 50g daun pudina, 50g daun ketumbar, emping cili dan limau.

Cara Membuatnya:

  1. Panaskan minyak zaitun di dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga wangi dan masukkan daging ayam dan udang yang telah diperap.
  2. Kemudian masukkan jus asam jawa, gula perang, serbuk stok ayam, cili padi dan sos ikan.
  3. Masukkan spageti yang telah direbus ke dalam kuali.
  4. Seterusnya masukkan daun kucai dan tauge. Perasakan dengan garam dan gula.
  5. Hiaskan hidangan dengan bahan hiasan sebelum dihidang.

*Resipi oleh Alce Nero

The post Resipi Spageti Pad Thai appeared first on Jelita.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment