Uniknya Citarasa Tiga Negara

Masakan gaya Itali, Perancis dan Sepanyol bakal menerbitkan rasa keterujaan pada deria rasa. Kelainan yang dihasilkan pasti mampu memikat kala menjamu selera.

41974824 - caprese. caprese salad. italian salad. mediterranean salad. italian cuisine. mediterranean cuisine. tomato mozzarella basil leaves black olives and olive oil on wooden table. recipe - ingredients

Salad Caprese (Itali)

 SAIZ HIDANGAN: 2

TEMPOH PENYEDIAAN: 15 MINIT

BAHAN-BAHAN

100g keju mozzarella

1 avokado

7 daun selasih

6 tomato

60g sos selasih

40g kacang walnut, dibakar terlebih dahulu

CARA MEMBUATNYA

1 Potong keju, avokado dan tomato mengikuti cita rasa.

2 Campurkan tomato, daun selasih, keju dan avokado yang telah dipotong di dalam mangkuk besar, kemudian tambahkan sos selasih.

3 Taburkan walnut dan siap untuk dihidang.

French cuisine

Sup Makanan Laut (Perancis)

SAIZ HIDANGAN: 4

TEMPOH PENYEDIAAN: 30 MINIT

BAHAN-BAHAN

280ml stok ikan

400ml sos tomato

2 daun basil

400g kupang hitam

2 ekor ketam bunga

5 ekor udang

100g isi ikan siakap

1 biji tomato

50g mentega tanpa garam

30g bawang putih

CARA MEMBUATNYA

1 Panaskan kuali, masukkan mentega dan bawang putih. Masak hingga kekuningan. Masukkan kupang hitam dan juga ketam. Gaul selama empat minit sebelum masukkan udang, stok ikan dan sos tomato.

2 Bila sudah mula mendidih, campurkan isi ikan siakap  dan tomato. Perlahankan api. Kemudian campurkan  daun basil.

3 Siap untuk dihidang bersama roti.

spain cuisine

Campiones (Sepanyol)

SAIZ HIDANGAN: 3

TEMPOH PENYEDIAAN: 30 MINIT

BAHAN-BAHAN

½ sudu besar bawang

Holland yang dipotong kecil

300g cendawan butang

180g mentega tanpa garam

1½ sudu kecil garam

2g daun thyme

2g lada hitam

1 sudu besar bawang putih, dipotong kecil

CARA MEMBUATNYA

1 Panaskan kuali dan masukkan mentega serta bawang putih dan bawang Holland. Setelah bertukar kekuningan, masukkan cendawan butang dan gaul sebati.

2 Kemudian masukkan thyme, garam dan lada hitam.

3 Setelah cendawan lembut, matikan api. Tambahkan sedikit mentega, kacau rata dan sedia untuk dihidang bersama roti.

Foto: 123rf.com

The post Uniknya Citarasa Tiga Negara appeared first on Jelita.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Post a Comment