Masakan gaya Itali, Perancis dan Sepanyol bakal menerbitkan rasa keterujaan pada deria rasa. Kelainan yang dihasilkan pasti mampu memikat kala menjamu selera.
Salad Caprese (Itali)
SAIZ HIDANGAN: 2
TEMPOH PENYEDIAAN: 15 MINIT
BAHAN-BAHAN
100g keju mozzarella
1 avokado
7 daun selasih
6 tomato
60g sos selasih
40g kacang walnut, dibakar terlebih dahulu
CARA MEMBUATNYA
1 Potong keju, avokado dan tomato mengikuti cita rasa.
2 Campurkan tomato, daun selasih, keju dan avokado yang telah dipotong di dalam mangkuk besar, kemudian tambahkan sos selasih.
3 Taburkan walnut dan siap untuk dihidang.
Sup Makanan Laut (Perancis)
SAIZ HIDANGAN: 4
TEMPOH PENYEDIAAN: 30 MINIT
BAHAN-BAHAN
280ml stok ikan
400ml sos tomato
2 daun basil
400g kupang hitam
2 ekor ketam bunga
5 ekor udang
100g isi ikan siakap
1 biji tomato
50g mentega tanpa garam
30g bawang putih
CARA MEMBUATNYA
1 Panaskan kuali, masukkan mentega dan bawang putih. Masak hingga kekuningan. Masukkan kupang hitam dan juga ketam. Gaul selama empat minit sebelum masukkan udang, stok ikan dan sos tomato.
2 Bila sudah mula mendidih, campurkan isi ikan siakap dan tomato. Perlahankan api. Kemudian campurkan daun basil.
3 Siap untuk dihidang bersama roti.
Campiones (Sepanyol)
SAIZ HIDANGAN: 3
TEMPOH PENYEDIAAN: 30 MINIT
BAHAN-BAHAN
½ sudu besar bawang
Holland yang dipotong kecil
300g cendawan butang
180g mentega tanpa garam
1½ sudu kecil garam
2g daun thyme
2g lada hitam
1 sudu besar bawang putih, dipotong kecil
CARA MEMBUATNYA
1 Panaskan kuali dan masukkan mentega serta bawang putih dan bawang Holland. Setelah bertukar kekuningan, masukkan cendawan butang dan gaul sebati.
2 Kemudian masukkan thyme, garam dan lada hitam.
3 Setelah cendawan lembut, matikan api. Tambahkan sedikit mentega, kacau rata dan sedia untuk dihidang bersama roti.
Foto: 123rf.com
The post Uniknya Citarasa Tiga Negara appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment