Mari belajar cara membuat Sup Ayam Jagung yang enak dan mampu menepati cita rasa sesiapa sahaja. Menu mudah ini bukan saja mudah dibuat malah berkhasiat.
Bahan-bahan:
1 tin Cream of Chicken Soup
5 tin air
4 ulas bawang putih, ditumbuk halus
1cm halia, ditumbuk halus
1 keping dada ayam, dicencang kasar
1 tin jagung (whole corn kernels), ditapis airnya
1 biji telur, diambil putihnya sahaja
3 sudu besar kicap masin
2 sudu kecil minyak bijan
2 daun bawang
Garam dan lada putih secukup rasa
Cara Membuatnya:
- Campurkan Cream of Chicken Soup bersama air, kacau hingga sup sebati. Masak dengan api sederhana.
- Masukkan bawang putih, halia, ayam dan jagung. Biarkan ia mendidih.
- Masukkan kicap dan minyak bijan. Sambil mengacau, masukkan telur putih perlahan-lahan.
- Akhir sekali, masukkan daun bawang dan perasakan secukupnya.
Selamat menjamu selera!
*Resipi oleh Dr Ezani.
The post Sup Ayam Jagung [Sajian Jelita] appeared first on Jelita.
0 comments :
Post a Comment